Milieubewust

Duurzaamheidslening als eerste voor Boerderijcamping & kamers De Beek

Foto, Reinier van Willigen

Op 9 januari hebben wij als eerste MKB onderneming in Overijssel de duurzaamheidslening ontvangen. Door een samenwerking tussen Qredits, met steun van de provincie Overijssel en het Energie Fonds Overijssel (EFO) is deze “groene lening” tot stand gekomen.

Zonder deze lening was de toekomst van ons bedrijf erg onzeker en moeilijk geworden. Aan het eind van afgelopen zomer zijn we gaan rekenen omdat we wisten dat eind april dit jaar ons huidige energiecontract afloopt. Met de huidige energietarieven zou de energierekening het viervoudige worden. De bank kon ons niet helpen, alleen als we veel zouden gaan investeren. Dat wilden we niet en is ook gewoon niet nodig.

Met de verkregen lening hebben we inmiddels 124 zonnepanelen kunnen aanschaffen. Wanneer de laatste onderdelen geleverd zijn gaan ze het dak op. We gaan ervoor om straks zowel de camping als de kamers energieneutraal te krijgen. Hoe het verder uitpakt nog geen idee. We gaan het ondervinden om je eigen energieleverancier te worden. Geen hoge energierekening meer in de toekomst lijkt ons geweldig, maar een groene onderneming nog veel beter. We zijn niet voor niets aangesloten bij de vereniging “In het Groen”. Niet alleen voor ons, ook voor de natuur om ons heen. Zo dragen wij ons steentje bij dat u in de toekomst van onze boerderij en de mooie omgeving kunt blijven genieten.

 

Co2-neutraal stoken met een pelletkachel

In de media lezen we steeds meer over de strijd tegen het broeikaseffect en de klimaatverandering. Ook boerderijkamers De Beek is zich van het belang bewust dat het aandeel Co2 wat in de lucht komt verlaagd moet worden. Gelukkig kunnen we steeds meer milieuvriendelijke Co2-neutrale oplossingen inzetten, zoals de pelletkachel.

Co2 is een niet giftig maar wel kleurloos, smaakloos, en geurloos gas. Men noemt dit ook wel kooldioxide, koolstofdioxide en koolzuur wat we niet moeten verwarren met koolmonoxide; dit is wel giftig, en wordt veroorzaakt door een onvolledige verbranding, van bijvoorbeeld een houtkachel of aardgasketel. Co2 gas komt van nature overal voor. Alleen te veel van dit gas is niet goed voor onze aarde. Dit is volgens wetenschappers de oorzaak van het broeikaseffect en het opwarmen van de aarde.

Bomen nemen tijdens hun levensduur Co2 op uit de lucht. Wanneer een boom afsterft en wegrot in het bos komt de opgeslagen Co2 in de boom weer vrij in de natuur. Dit is gelijk aan verbranding van onbewerkt hout en houtpellets. De hoeveelheid Co2 die vrij komt bij verbranding is even veel als bij het wegrotten van een boom in het bos. De vrijgekomen Co2 wordt vervolgens weer door andere bomen opgenomen. Deze kringloop herhaalt zich continu. Er komt dus geen extra Co2 vrij. In het kort uitgelegd is dit Co2 neutraal.

Omdat het verwarmen en stoken op houtpellets Co2 neutraal is heeft boerderijkamers De Beek haar traditionele cv installatie vervangen voor twee pelletkachels. Hiermee verwarmen we onze boerderijkamers, leveren we warm water aan de kamers en voorzien we ook onze eigen woning. Daarnaast maken we gebruik van zonnecollectoren die in de zomermaanden warm water leveren aan de sanitaire faciliteiten van onze camping.

Hiermee draagt boerderijcamping De Beek haar steentje bij aan een Co2 neutraal klimaat voor een betere leefomgeving voor vandaag en in de toekomst.